От изключителна важност са не само продуктите, с които почистваме и подхранваме косата си, но също и много други фактори. Неща, които на пръв поглед изглеждат дребни и незначителни, имат важна роля в поддържането на косъма по правилния начин.

Ето и нашите 7 златни правила за здрава и красива коса:

  1. Избягвайте горещата вода при миене

Много хора обичат продължителните, релаксиращи душове. Важно е обаче температурата на водата, с която измиваме косата си да не е много висока. В противен случай, косъмът се пресушава, губи еластичността си и става по-крехък. Причината за това е, че горещата вода премахва защитния слой естествени мазнини от косъма.

Препоръчваме ви да използвате вода с топлината на тялото или една идея по-топла.

  1. Не мий косата си всеки ден

Косата има нужда от „почивка“ между измиванията, за да възстанови липидния си баланс. Прекалено честото миене пресушава косъма и води до производство на високи количества на себум като защитен механизъм на организма от премиването. Оптималният период е през 2-3 дни.

  1. Защитавайте косата си, когато посещавате басейни

Водата в басейните може да нанесе големи щети върху косата, тъй като се слагат множество химикали поради хигиенни съображения и изисквания. Малко хора се сещат за това, а е наистина важно. Решението е много просто – поставяйте малко количество LAUTUS Active Mask по дължините. Така върху косъма ще се оформи защитен филм.

  1. Стегнатите опашки, кокове и плитки водят до косопад

Повечето дами с дълги коси познават удобството от вързаната коса. Много често вкъщи прекарваме часове наред с вдигната или сплетена коса. А също така прибираме косата си вечер преди лягане, за да ни е по-удобно. Важно е обаче, да спазваме определени правила, защото силно опънатата коса за продължителен период от време нанася щети директно на корена и засилва косопада. Правете чести промени – редувайте свободни прически с плитки и опашки, които обаче да не са прекалено стегнати в основата. Опитайте се да разредите последните или да ги носите за кратко през деня. Никога не си лягайте с опъната коса. Връзвайте косата си на различно място, за да натоварвате различни групи фоликули, а не е едни и същи постоянно.

  1. Разресването на косата

Много хора не осъзнават колко важно е разресването и не знаят как да го правят правилно. Мократа коса например, никога не трябва да се разресва докато не изсъхне, понеже е изключително деликатна и може да я накъсаме. Ако все пак искате да го направите, използвайте гребен, а не четка, и то с доста голяма разредка на зъбчетата. Бъдете много внимателни.

Чували ли сте правилото за 100-те разресвания на ден? Е, Американската дерматологична асоциация е на мнение, че това е лоша идея. Едно е разресването няколко пъти с цел оформяне и премахване на падналите косъмчета, но прекаленото дърпане, което съпътства този ритуал е вредно.

  1. Храненето

Консумирането на свежа и здравословна храна е ключът към доброто функциониране на целия организъм, включително и на косата. Когато диетата е бедна на желязо или протеин, се наблюдава засилване на косопада. Добри източници на протеин са: месо, яйца, риба, ядки, бобови растения и семена. Желязо пък можем да добавим като повишим приема на: листни зеленчуци, спанак, миди, зърнени храни, стриди.

Ние препоръчваме включването на LAUTUS Extra Tricho Care към вашия здравословен режим. Благодарение на нейната формула съчетаваща протеини, аминокиселини и витамини от естествен произход под формата на хранителна добавка, тя допринася за поддържането на нормалното състояние на косата и скалпа и дава допълнителен енергиен тласък и сила за бърз растеж.

Нека не забравяме и изключително важните витамини А и D.  Първият е важен за зрението и растежа на косата. Важно е да се внимава с нивата на прием обаче, защото при завишени количества на витамин А в организма, се наблюдава обратен ефект –  увеличаване на косопада, вместо засилване на растежа.

Въпреки че специалистите не са единодушни, някои изследвания показват, че ниските нива на витамин D водят до изтъняване на косъма при жените. Важно е да се консултирате с лекар, който да прецени дали и в каква доза трябва да го приемате.

  1. Използването на висока температура при изсушаването и оформянето на косата

Не е тайна за никого, че честото използване на уреди и системното подлагане на косата на високи температури е изключително вредно за нея. Ако и вие имате този проблем, препоръчваме да пробвате LAUTUS Taming Cream. Той съдържа коктейл от натурални и органични съставки, фокусирани върху изключителната мекота, блясък и изглаждане на косъма, предпазва при топлинно стилизиране благодарение на благодатно масло от Шеа и чисти копринени протеини, укротява непокорната коса, улеснява разресването и неутрализира статичното електричество.

Освен това, добра идея е от време на време да оставяте косата си да изсъхва по естествен  начин. И все пак нека поговорим как можем да нанасяме по-малки щети нашата коса и да имаме едновременно добре оформена и здрава коса.

Уредът, чиято температура можем да регулираме и често използваме е пресата. Директорът на технологичния отдел на компанията GHD, произвеждаща различни уреди за коса, има доста ценни съвети към дамите. „При температура 230 градуса  средният слой на косъма, наречен кортекс, се разтопява и окислява. Резултатът е слаба, вълнообразна и трудна за оформяне коса. Също така цветът на косата ще се промени и ще стане по-тъмен.“ обяснява Д-р Тим Мур.

Ако обаче, температурата не е достатъчно висока, пък прическата няма да е трайна. „За да оформите добре косата си, температурата трябва да е такава, че да косата да стигне фазата „горещо стъкло“. Тогава тя става лесна за оформяне и подобно на стъклото, като се охлади, ще запази формата си. Спазвайки това условие, косъмът е защитен от вредното влияние на топлината.“  Учените от компанията са изчислили, че идеалната температура е 185 градуса по Целзий. Тази температура трябва да е една и съща от началото до края на оформянето.

Специалистите казват, че и силата, която се прилага при оформянето с преса също е  изключително важна. Трябва да се намери оптималният натиск – достатъчно силен, за да има добър контакт между плочите и косата, и не прекалено голям, причиняващ оскубване.

Инвестирането в качествена преса си заслужава, тъй като евтините, които нямат регулиране на температурата и са с некачествено покритие на плочите, могат сериозно да навредят дори и на най-здравата коса.

Грижим се за косата си по много и различни начини. За да имат усилията ни максимално добри резултати обаче е препоръчително да избягваме лошите навици, които сме придобили. Спрете сега, спазвайте златните правила по-горе и дайте шанс на косата си да стане по-красива, здрава и истински пленителна.