Алое Вера от векове се използва като лекарство при различни кожни проблеми. Най-ранните писмени източници за лечебната му сила датират от 2100 пр.н.е. Освен кожата, то заздравява  косата и скалпа. Проникването на гела от растението в дълбочина действа директно на фоликулите като почиства излишния себум и остатъците от различни продукти, използвани върху косата. Измиването с тази натурална съставка е ефикасно, без да е агресивно и запазва целостта на косъма. Именно заради това, ние използваме органично алое за ултра овлажняване на косъма в LAUTUS Moisturizing Shampoo, тъй като то придава на косата здравина, мекота и блясък.

Клинични тестове, направени през 1998 г. доказват, че растението помага при сериозни състояния като Себореен дерматит, тъй като притежава противовъзпалителни свойства. (https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.3109/09546639909055904)

Алоето съдържа витамини А, C, Е, B12, както и Фолиева киселина, които са отговорни за клетъчната регенерация и намаляват косопада.

Положителните качества на Алое Вера не спират до тук. При слънчеви изгаряния, се препоръчва поставяне на гел от растението върху кожата, но също така действа и положително върху изсушената от UV-лъчите коса. Причината е високото съдържание на колаген, както и неговите охлаждащи действия.

Бамбук

Бамбукът има високо съдържание на силициев диоксид, който заздравява стените на кръвоносните съдове и подобрява циркулацията на кръвта. По този начин скалпът се снабдява с повече кръв, което води до стимулиране растежа на косата. Подобно на растението Алое, Бамбукът има много силни почистващи свойства и включен като съставка в LAUTUS Moisturizing Shampoo, успява да премахне различни видове замърсявания, както и да отстрани мъртвите клетки от скалпа.

Силната хидратация, която дарява бамбукът на косата също е от изключителна важност за нейната здравина. Добре хидратираният косъм е много по-здрав, а вероятността от накъсване – намалена до минимум. Затова избрахме Бамбукът като основна съставка и в LAUTUS Active Spray.

Силното действие на силициевия диоксид е доказано и от Британски специалисти през 2007 г., които направили експеримент с 48 жени със силен косопад и изтънял косъм. Те трябвало да го приемат под формата на таблетки в продължение на девет месеца. Резултатът след този период бил впечатляващ – косопадът бил силно редуциран, а косата добре възстановена.

В днешно време голяма част от населението е с различен тип алергии и повишена чувствителност към различни съставки. Бамбукът идва на помощ и тук – намалява дразненето и сърбежа, а и притежава силно антиоксидантно действие.

Има различни начини за използване на чудодейните сили на Бамбука. Използва се в различни варианти: под формата на таблетки, чай, като основна съставка в различни продукти за разкрасяване.

Ший

Маслото от Ший е наричано натурален балсам за косата. Той има силно хидратиращо действие, но не е подходящ за бързо омазняващи се коси. Наричат го още „уплътнител за коса“. Себумът е естественият начин на организма да подхранва косата. При правата коса, той бързо се спуска по косъма. При къдравата и чуплива коса себумът трудно достига до краищата и затова те имат изключителна нужда от допълнителна хидратация. Ние от LAUTUS използваме маслото от Ший като основна част от състава на LAUTUS Active Mask, тъй като именно то успява да „заключи“ влагата в косъма, без да го утежнява. „Природният уплътнител“ освен това служи и като защита срещу вредните влияния на околната среда като вятър и UV-лъчи (има нисък защитен SPF фактор).

Ползите от маслото от Ший са не само тези. Подобно на изброените по-горе растения и то има свойства, намаляващи дразненето и сърбежа, както и пърхота. Абсорбира се добре от кожата и не запушва порите.

Използването на сешоари и други уреди върху косата силно уврежда нейната структура. Поставянето на LAUTUS Taming Cream с масло от Ший преди използването им, прави защитен филм върху косъма и намалява щетите. Благодарение на него се редуцира и сплитането, както и накъсаните краища.

Моринга

Моринга е едно от тези мултифункционални растения, които могат да решат почти всички проблеми, свързани с косата. Отглежда се в Африка, Азия и Южна Америка. Листата от дървото съдържат витамини, минерали и нутриенти  в големи количества и действат като супер храна. Моринга е познато още и като  Дърво на чудесата. Изключително благотворно действие има не само върху косата, но и върху целия организъм. Помага в борбата със сериозни заболявания като рак, диабет, анемия, безсъние, депресия и астма. Това растение има  безкраен списък от ползи. Ето някои от тях, свързани с косата.

Моринга съдържа Цинк, а той е изключително важен, тъй като засилва производството на кератин и намалява накъсването на краищата. Освен това, протеините, които съдържа LAUTUS Slick Drops със 100% натурално масло от Моринга предпазват косъма от вредните влияния на околната среда.

Олиото от Моринга има силно хидратиращо действие върху скалпа и по този начин подхранва корена на косъма. Действието отвътре-навън на този продукт гарантира здравина не само в края, а от корена до върха.

Искате да ускорите растежа на косата си? В такъв случай олиото от Моринга е точно за вас. Комбинацията от висока концентрация на витамините А,В,Е и цинк в него ще накара косата да расте много по-бързо от обикновено.

Това е само една малка част от съкровищата, които изобилстват в природата и които можем да използваме, за да бъдем по-здрави и красиви. Важно е да се информираме за специфичните характеристики на растенията, за да можем да подберем правилните за нашият тип коса или специфична нужда.