Когато избираме какъв тип продукт за коса да използваме, много от нас се изправят пред дилемата натурални или химически базирани продукти. Освен това има и множеството неизвестни, свързани с вредата от съставките върху човешкия организъм. Истината е, че всички имаме различни типове коси, ето защо много и различни фактори трябва да се вземат под внимание, когато правим избора си относно продуктите.

Важно е да отделим време и да прочетем етикетите със съдържанието на продуктите, които най-често използваме.

Джон Бренан, Главен изпълнителен директор на козметичната компания Fuente Australia, претегля плюсовете и минусите на двата типа продукти и изводите, които прави са наистина притеснителни. Въпреки че краткосрочното използване на шампоани и балсами със синтетичен произход, не изглежда толкова страшно, дългосрочната им употреба може да причини някои доста сериозни проблеми и то не само върху качеството на косъма. Според него може да се отрази и на физическото и психическо здраве като цяло. Изследването на господин Бренан показва, че на пазара има продукти, чиито съставки не са тествани и не е ясно доколко са безопасни. Някои от тях се свързват с токсичност, увреждаща нервната система, отслабване на имунната защита и дори рак.

Плюсове на синтетичните продукти за коса:

Някои от тях се създават специално, за да се справят с даден проблем, свързан с косата, като например последиците от изсветляване и боядисване. Техните формули са спасителен пояс за силно изтощени коси заради химическо третиране.

Повечето химически базирани продукти предлагат бързо действащи решения за суха, късаща се коса, пърхот. Те успяват да повлияят симптомите и да овладеят положението бързо, но не решават проблемите, стоящи зад тази симптоматика.

Голяма част от синтетичните продукти предпазват косата от високите температури, които използваме при оформянето на прически.

Минуси на синтетичните продукти:

Изкуствени добавки като цветове, аромати, консерванти, стабилизатори и сгъстители се съдържат в състава на много продукти за коса като основната им идея е да удължат срока за употреба. Тези съставки попиват в скалпа и е много вероятно да предизвикат алергични реакции и сърбеж при хора с повишена чувствителност. Освен това, добавките, които те съдържат не са изследвани за дългосрочно влияние върху човешкия организъм, но определено резултатите биха били доста притеснителни.

Синтетичните продукти могат да навредят повече, отколкото да помогнат на естествения косъм. В някои случаи са токсични за нервната система и могат да причинят онкологични заболявания.

Ето и най-вредните синтетични съставки:

  • Изоприл алкохол е активна съставка, която е широко използвана в тези продукти. Присъства и в състава на антифриз. Това е денатурант, което означава, че може да промени качествата на косата като я пресуши и накъса. Вдишването на изпаренията от изоприл алкохола може да причини замаяност, главоболие, гадене, повръщане. Дългосрочните последствия върху организма не са изследвани, но със сигурност са притеснителни.

  • Парабени се използват срещу образуването на мухъл и бактерии в козметичните продукти. Те съдържат съставки имитиращи действието естроген и се свързват с повишаване риска от рак на гърдата. Тези химикали се абсорбират през кожата. Mоже да ги откриете в дезодоранти, грим, душ-гелове и др. Най-често ги поставят в шампоани и други видове измиващи продукти.

  • Силиконите не са толкова вредни за косата, но просто ефектът, който виждаме от тях е краткотраен. Те създават слой върху косъма, за да изглежда лъскав. При продължително използване на продукти със съдържание на силикони обаче, върху краищата се образуват наслагвания, които ги слепват. Особено неприятно е за хора с тънки коси. Като цяло е препоръчително да избягвате продукти, които имат в състава си силикони.

  • Фталатите са група съставки, които целят да увеличат гъвкавостта и мекотата на пластмасата. Всичко, предназначено да се използва за подобряване качествата на пластмаса, определено е неподходящо да се поставя върху косата. Фталатите влияят пагубно върху ендокринната система, доказано увеличават риска от рак на гърдата, сочени са за преждевременното развитие на гърдите при момичетата, както и за репродуктивни проблеми при мъжете и жените. За съжаление, тези съставки не винаги са описани в състава на етикетите. Има ги в много парфюми, дезодоранти, спрейове за коса и овлажняващи продукти.

  • Натриев лаурил сулфат (Sodium Lauryl sulfate) е съставка, която се съдържа в състава на 90% от измивните продукти(шампоани, душгелове), също така в спиралите за очи, препарати за борба с акне. Sodium lauryl и Laureth Sulfates са едни от най-дразнещите кожата съставки. Използват се за образуването на пяна. Тази група съставки не само изсушават крайно кожата и скалпа, но освен това са доказано канцерогенни. Те проникват през кожата и се вливат в кръвта.

  • Формалдехидът е консервант и се използва в много продукти, за да предотврати образуването на бактерии. Той е категоризиран като канцерогенен от Международната агенция за изследвания върху канцерогени (IARC). Вреден е за имунната система и причинява редица алергични кожни реакции. Открива се в много лакове за нокти, измивни гелове, балсами, шампоани, сенки за очи и много други. Избягвайте го на всяка цена!

  • Пропилен гликол е вид алкохол, използван в овлажнители, грим, шампоани, балсами, спрейове за коса. Свързва се със силно дразнене на кожата, причинява дерматит и уртикария дори ниска концентрация около 2%.

Плюсове на натуралните продукти за коса:

Биологичните продукти нежно захранват фоликулите и клетките на косъма с натурални минерали, растителни масла и екстракти. Това запазва целостта на косъмната структура и осигурява дълготрайни резултати и защита. Точно заради това природните продукти на LAUTUS захранват косата по възможно най-здравословния начин.

Натуралните продукти не съдържат вещества със съмнителни качества, които може в дългосрочен план да навредят, за разлика от химически базираните. Ето защо вероятността от дразнене, алергични реакции и вредни влияния при естествената грижа е сведена до минимум, даже почти до нула.

Тези продукти са безопасни за природата, за разлика от съдържащите химикали. Причината за тяхната безопасност е, че са с природен произход. Те не нанасят вреда на животните и са биоразградими.

Минуси на натуралните продукти

Този вид продукти са с по-висока цена от синтетичните. Причината, разбира се, е заради много по-качествените продукти, които се влагат за производството на натуралните продукти за коса.

Повечето от тези продукти не са комерсиални и са трудни за намиране в магазинната мрежа в сравнение с другите.

Мигновените резултати не са присъщи за натуралните продукти, защото на този тип съставки им отнема повече време да бъдат абсорбирани от косата, отколкото на синтетичните.

На кратко казано, синтетичните продукти предлагат бързи решения, но в същото време последиците върху здравето са доста притеснителни. Натуралните продукти от своя страна, макар и по-бавно действащи, по-скъпи имат по-добър и здравословен резултат и то не само върху косата, а върху целия организъм.